Santan pekat 1 kg. Bahan-bahan Untuk makan 10 orang.
My Small Kitchen Pulut Sekaya Tok Aji Serban Kue Resep Resep Kue
Bersihkn sotong dan buang kulitnya sampai licin.
. Masukkan beras pulut yang sudah kembang itu kedalam sotong yang telah dibersihakn. Santan kotak tu pekat masukkan sedikit je boleh tambah air biasa. Masukkan 14 beras pulut dalam sotong.
Ada dua versi yang sedikit berbeza versi Kelantan dan Terengganu. Masak sehingga pulut masak baru dimasukkan gula melaka. Gunakan lidi untuk dicucuk pada bahagian atas sotong bagi mengelakkan beras pulut terkeluar.
Masukkan sekali gula melaka gula mengikut kemanisan yang disukai dan garam. Ketupat sotong lembut dan berlemak memang menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia. Sementara duk isi beras pulut dalam badan sotong boleh la panaskan air dan masukkan 3 sekawan di atas dan bior mendidih bersama-sama.
Masukkan beras pulut yang dah direndam tu ke dalam sotong. Letak daun pandan dalam periuk 150 mlm santan pekat Ben guna Farm Fresh12 sudu teh garam 1 sudu teh halba dan nak lagi. Cara Buat Resipi Ketupat Sotong Kelantan.
Sekotak kecil santan untuk dimasuk kemudian nanti. Membuat Ketupat Sotong Cuci beras pulut hingga bersih dan toskan. Tuangkan santan dan sedikit garam.
Isi beras pulut yang dah siap direndam 1-2 jam ke dalam sotongMasukkan 1 sudu makan santan pekat dalam sotong. Kemudian susun sotong atas daun pandan dan masukkan santan sehingga sotong tenggelam. Masukkan sotong yang dah siap diisi beras pulut tadi dan masak la dalam 15 minit bergantung pada nak masak beras pulut kat dalamnya la.
Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih. Cantumkan kepala sotong dan dicucuk dg lidi secara melintang bagi memastikan sotong tak terpisah dg kepala dan pulut tidak terkeluar semasa dimasak. Masukkan daun pandan dan sedikit garam.
2 Masukkan beras pulut 34 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Rendamkan 1 cawan beras pulut yang telah dibersihkan bersama 1 cawan santan cair selama 2 jam. Gula melaka 8 kerek kecik.
Didihkan sehingga 20 minit atau sehingga pulut di dalamnya masak. Lepas tu cucuk kepala sotong dengan lidi. Rendamkan beras pulut selama 30 minit supaya kembang dan cepat masak.
KETUPAT SOTONG Versi Terengganu Resepi. Sumbat sikit je sebab nanti pulut mengembang. Kali ini kami kongsikan resipi.
Walaupun versi resepi untuk ketupat sotong berbeza dengan Terengganu tapi dalam masa ia membawa keunikan untuk negeri masing - masing. Rendam beras pulut selama 2 jam dengan santan dan sedikit garam. Susun dalam periuk bersama daun pandan.
Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Ketupat sotong menjadi hidangan terutamanya pada bulan puasa ataupun juadah di hari raya. Cara penyediaan ketupat sotong Terengganu Rendam beras pulut dengan santan dalam 40 minit.
Daun pandan 3 helai. Nampak kecil sotong tu dah boleh cecah RM 4 seekor. Lekatkan kepala dengan lidi sate or pencungkil gigi.
Dah sampai masabilastambahkan 12 cawan santan cair dengan secubit garamBagi lemak sedap elok pulut nantiBersihkan sotongcabut kepala dan kalau nak buang kulit luarboleh juga. Masukkan halba bawang dan halia ke dalam periuk tersebut. Cara-Cara Menyediakan Resepi Ketupat Sotong.
Ketupat sotong Kelantan berwarna gelap dan rasa lemak manis sweet manakala versi Terengganu berwarna putih dan rasa lemak masin savory. Cara cara memasak. MaDiHaA aka Ratna Bahan2 8 ekor sotong saiz sederhana terpulang anda kuantitinya 1 pot beras pulut cuci dan rendam 1 jam tos kes MaDiHa nak cepat rendam dlm air panas 5 minit 1 biji kelapa ambil asingkan santan pekat dan santan cair agak lebih 2 btg serai ketuk 3 ulas bwg merah hiris.
Masak sehingga pulut masak baru dimasukkan gula melaka. Tuangkan santan dan sedikit garam. 1 Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.
Harga ketupat sotong ni boleh kira agak mahal juga. Oleh Sya April 27 2022 15950 reads. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.
Video ini mengandungi penggunaan Loghat Terengganu yang pekatInstagram. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya. Resepi ketupat sotong atau sotong sumbat Kelantan.
Pulut susu 1 kg. 1-2 batang serai diketuk Beras pulut direndam Sotong dibersihkan Santan Garam secukupnya CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG TERENGGANU. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
Susun dalam periuk bersama daun pandan. Maka untuk mendapatkan resepi ketupat sotong sedap sila ikuti resepi ketupat sotong versi Kelantan yang dikongsikan oleh Fatin Pauzi di Facebook. 12 sudu teh garam Resepi sambal sotong terengganu 1 cawan tepung jagung.
Koleksi ini amat sesuai untuk Anda Resepi sambal sotong terengganu Rendam 1-2 jam sebelum buat beras pulut tu dulu Resepi Ketupat Sotong Ala-ala Terengganu. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk. Sedapnya Resepi Ketupat Sotong Terengganu Ni Senang Pula Tu Nak Buat.
Kemudian isikan beras pulut kedalam sotong. 3 Masukkan bawang halba. Lepas masukkan cucuk kepala dan badan sotong menggunakan lidi.
Gunakan lidi untuk dicucuk pada bahagian atas sotong bagi mengelakkan beras pulut terkeluar. Sumbatkan atau masukkan beras pulut ke dalam sotong anggaran 23 daripada ruang dalam badan sotong Tak boleh disumbat penuh kerana beras pulut akan mengembang. Masak dengan api yang perlahan sehingga sotong menjadi gelap.
Oleh Sya April 27 2022. Rendam 1-2 jam sebelum buat beras pulut tu dulu. Isikan separuh sahaja beras pulut dalam badan sotongNak guna tangan boleh sudu kecil pun boleh.
Lebih kurang 34 dari badan sotong tu. Serba serbi teringin nak makan Syaitan dah memang kena rantaitapi nafsu makan still tak kecik-kecik. Ketupat sotong ialah sotong yang disumbat dengan pulut.
Selesai masukkan beras kedalam semua. Masukkan beras pulut 34 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Susun sotong di dalam periuk masukkan santan hingga tenggelam sotong bagi memastikan pulut cukup masak.
Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Jom cuba Resepi Percik Ikan. Cara nak sedia santan cair ialah campurkan separuh cawan santan pekat bersama setengah cawan air kosong dan 1.
Sumbat pulut kedalam sotong. Kemudian masukkan ke dalam perut sotong. Santan cair 1 kg.
Hiris halus bawang merah dan juga halia. CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG VERSI GANU. Basuh bersih beras pulut dan gaul dengan sedikit santan.
Apabila mendidihmasukkan sotong ke dalam air rebusan secara tersusun. Sumbatkan beras pulut dan santan tadi ke dalam sotong. Jangan letak banyak sangat.
Masukkan beras pulut yang dah direndamkan dengan santan selama 5 minit ke dalam perut sotong dan sematkn dengan lidi supaya kepala sotong tak tercabut jangan bubuh penuh nanti pulut tidak masak Panaskan santan dan gula melaka hingga gula cair dan letakkan garam sikit je. Santan cair untuk kuah Gula putih atau gula melaka Daun pandan Sedikit garam Halba CARA-CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG Mula-mula bersihkan sotong boleh kalau nak buang lapisan merah pada kulit sotong. Mereka yang dari negara lain pun suka ketupat sotong ni.
Masukkan bawang halba halia garam dan gula serta santan pekat dalam periuk. Panaskan empat atau lima cawan air dalm periuk kosong.
Asam Gumpal Senggupal Food Food And Drink Dessert Recipes
Kelip Kelip Kehidupan Ketupat Sotong Makanan
Azie Kitchen Ketupat Sotong Malay Food Food Pork
Nor Shuaidda Ketupat Sotong Kelantan
Resepi Ketupat Sotong Ala Ala Terengganu Kongsi Macam2 Cerita
Ketupat Sotong Versi Kelantan Food Yummy Food Recipes
Pin By Zaili Mustaffa On Akok Recipes Cooking Recipes Food
Dari Dapur Madihaa Sayur Lemak Jambu Golok Campur Sotong
Udang Buttermilk Fuh Betul Betul Buka Selera Resipi Mstar Makanan Kari Buttermilk
Resepi Ketupat Sotong Terengganu Tak Perlu Tanak Beras Pulut
Laksam Terengganu Malaysian Cuisine Malaysian Food Savoury Food
Resepi Kelantan Food Pork Beef
Ketupat Sotong Versi Terengganu Resepi Ketupat Sotong Mudah Dan Sedap Resepi Ketupat Sotong Terengganu Food Malay Food Terengganu